CHP içinde Kılıçdaroğlu'nun adaylığına karşı çıkan küçük bir ekip var ancak...

HaberTürk yazarı Bülent Aydemir, CHP içindeki adaylık konusuna yaklaşıma ilişkin olarak,"CHP içinde küçük de Kılıçdaroğlu'nun adaylığına karşı çıkan bir ekip var ancak kendisini destekleyen ekip oldukça inanmış ve motive…" dedi. Aydemirin "6'lı masanın aday denklemi" başlıklı yazısının bir bölümü şöyle:

Reklam
Reklam

6’lı masa anayasa taslak önerisi ve Temel Politikalar Komisyonu’nun çalışmalarını hızlandırması ile yeni bir sürece girdi.

Geçiş süreciyle ilgili çalışmalar büyük oranda tamamlandı. Artık aday meselesine geçiliyor. Aday belirlendikten sonra ortak seçim beyannamesi yazılacak ve son olarak da ittifak meselesi; kimin hangi listeden seçime gireceği, hangi seçim bölgelerinde ittifak yapılacağı konuşulacak.

Partilerin masadaki duruşunu ve ortak adaya bakış açılarını şöyle bir gözden geçirirsek;

İyi Parti’den başlamak yerinde olur. İyi Parti bu noktada diğer bütün partilerden ayrılıyor. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığına kesin bir şekilde karşı çıkıyor. Seçimin Kılıçdaroğlu ile kazanılamayacağını savunuyor. Masa kurulurken, liderlerin hiçbirinin aday olmaması yönünde karar alındığını belirtiyor. Ortak aday belirlenecekse, masaya getirilip bütün bileşenlerin görüşü alındıktan sonra karar verilmesini istiyor. “Kazanacak adayla seçime girilsin” diye bir ısrarı var ancak kazanacak aday kim? sorusuna yanıt verilemiyor. Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş isimlerinin farklı isimlerce farklı zamanlarda dile getirilmesi ve bu iki ismin aday potasına sokulması CHP’de rahatsızlığa yol açıyor.

İttifakın dışında yapılan açıklamalar da rahatsızlığa yol açıyor. “Bu açıklamalar seçmende, masaya ve bu partilerin ülkeyi yönetme iddiasına yönelik kuşkuya ve endişeye neden oluyor. Yarın ‘şu adayı destekliyorum’ denilse bile bunun hiçbir anlamı olmaz” diye bir karşı çıkışa muhatap oluyorlar.

Deva Partisi: Masanın en çalışkan ve üretken partilerinden biri. Masanın dinamosu olarak görülüyor. 16 başlıkta eylem planı hazırladı. İlave olarak 6 kitapçığın daha hazırlığı sürüyor. Anayasa çalışmasına ve ortak seçim beyannamesine önemli katkıları oldu. İktidarın ilk 90 ve 360 gününde yapacaklarına yönelik eylem planları hazır. Ortak cumhurbaşkanı adayına sıcak bakıyor. Kılıçdaroğlu’nun adaylığına ilkesel bir karşı çıkışı yok. Masadan karar çıkarsa ortak adayı destekleyecek ancak bir isimden çok ülkeyi yönetecek ve düzlüğe çıkaracak bir ekibin yönetme idealine inanılıyor. Bir sonraki dönem daha güçlü geleceklerine inanıyorlar.

Son toplantıda alınan karardan sonra Genel Başkan Ali Babacan, ekibine, adaylık konusunda bir öneri listesi hazırlanması talimatını verdi. DEVA ekibi, beyin fırtınası yapacak, alternatifli bir aday listesi üzerinde çalışacak. Masaya bir öneri getirecekler…

Gelecek Partisi: Masanın DEVA gibi fikir üreten ve çalışan partilerinden biri. Özellikle dış politika açılımlarında, anayasa teklifinde ve özgürlükler konusunda önemli katkılar sağlıyor. Ortada bir görüntü sergiliyor. Masadan çıkacak ortak karara saygılı davranıyor. Kılıçdaroğlu’nun adaylığına karşı çıkmıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi kazanılırsa partinin önünün daha fazla açılacağını ve partiye katılacak isimlerle TBMM’de grup kurmayı amaçlıyor. Seçim ittifakına girecek.

Demokrat Parti: 24 Haziran 2018 seçimlerinde CHP ile ittifak yaptı. Demokrat Parti kendilerine tanınan 4 kontenjandan sadece Genel Başkan Gültekin Uysal’ı vekil çıkarabildi. Bu seçime de ittifakla girmeyi ve milletvekili sayısını artırmayı planlıyor. Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını destekliyor ve masanın ortak politikalar oluşturması, ortak ve uyumlu görüntü vermesinin önemine işaret ediyor. Geçiş döneminde kurulacak hükümete kadrolarıyla destek verecek.

Saadet Partisi: Demokrat Parti gibi 2018 seçimlerine Millet İttifakı’yla girdi. Aldığı oy ile kendi aday listesinden vekil çıkaramadı ancak CHP kontenjanından listeye soktuğu 6 isimden 3’ünü milletvekili olarak Meclis’e taşıdı. Karamollaoğlu, masanın sağduyulu, akil ismi olarak öne çıkıyor ve beraberliğe önemli katkısı var. Kılıçdaroğlu’nun adaylığını destekliyor. Bu konuda masadan ortak karar çıkarılmasını önemsiyor.

Cumhuriyet Halk Partisi: Kemal Kılıçdaroğlu, bugüne kadar adaylık konusunu masada hiç açmadı ancak adaylığı için, “Ok yaydan çıktı; geri dönüş yok” diye bakan bir ekip var. CHP içinde küçük de Kılıçdaroğlu’nun adaylığına karşı çıkan bir ekip var ancak kendisini destekleyen ekip oldukça inanmış ve motive… İmamoğlu’nu destekleyen ekip son yaşananlardan sonra desteklerini çekmiş durumda. İmamoğlu adaylık meselesini bir türlü gündemden düşürmüyor ve bu duruma yönelik rahatsızlık iyice artmış durumda. İmamoğlu, CHP Teşkilatı aday göstermemesine rağmen, aday olursa her şeyi kaybedeceği savunuluyor; CHP Genel Başkanlığı dahil…

CHP, DEVA, Saadet, Gelecek ve Demokrat Parti’ye listelerinden toplam 20 civarında bir kontenjan ayırmayı planlıyor. İyi Parti ise ittifaka yanaşmıyor. İyi Parti, çok büyük ihtimalle seçime kendi aday listeleri ile girecek.

 

Genel seçimler öncesi Büyük Kongre sürecini başlatan İyi Parti’de de parti içi mücadele devam ediyor. Parti yönetiminde 30 Mart’ta yapılan görev değişikliği ve yeni transferlerle birlikte, Başkanlık Divanı’ndaki görev değişimi ile ilgili tartışmalar da sürüyor. Koray Aydın’ın başkanlığını yürüttüğü Teşkilat ve Gençlik Politikaları Başkanlığı doğrudan Genel Başkan Meral Akşener’e bağlanmıştı. Teşkilatta ülkücü gelenekten gelen isimlerin ağırlığı devam ederken, parti yönetiminde liberal ve merkeze yakın isimler tercih edilmişti.

Kurultay süreci 3 Ekim’de başladı...

3. Olağan Kurultay’ın tarihi il ve ilçe kongrelerinin tamamlanmasının ardından netleşecek ancak Büyük Kurultay için daha önce telaffuz edilen 29 Ocak tarihinde yapılmayacağı; seçim sonrasına kalacağı belirtiliyor. Delegeler, toplanan imzalar ve yeni atamalar nedeniyle kurultayın akışına bırakılacağı ifade ediliyor.